Mikko Marttila Ihmisen sisäisestä järjestyksestä et voi löytää rikkomusta, sillä se toteuttaa aina tarkoitusta.

Suomen osuus maailman kasvihuonepäästöistä 0.1% ... Mitä yksi pieni...?

Eräs eurovaaliehdokas sen näin ilmaisi "vapaasti tulkiten", että kasvihuonepäästöjen osalta Suomen osuus maailman päästöistä on 0,1 prosenttia, joten mitä yksi mitätön pieni valtio voi tehdä Kiinan, Intian, Venäjän tai Yhdysvaltojen jyrätessä?

Mutta minä kysyn, mitä merkitystä on yhdellä pienellä äänestäjällä eurovaaleissa, jonka ääniosuus kaikista lasketuista on kuitenkin reippaasti alle 0.1 prosenttia?

Toimiiko edustuksellinen kansanvalta? Mitä hyötyä on äänestää!?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Mitäs siitä että 2/3 energiasta tuodaan rajojemme ulkopuolelta ja 45% siitä Venäjältä. Varmaan se on Venäjällä tuotettu energia on tehty yhtiö hiilidioksidi puhtaaksti kuin Suomessa:
"Tuomme vuosittain Suomeen omaan käyttöömme polttoaineita ja sähköä yli viiden miljardin euron arvosta. Se on paljon.

Tuomme siis 2/3 Suomessa tarvittavasta ja käytettävästä energiasta. Jos viettäisimme suomalaisen energian päivää sen ”kunniaksi”, kuinka monta päivää vuodesta selviämme omalla energialla, niin valitettavasti se päivä meni jo maalis-huhtikuun vaihteessa. Nyt olemme puhtaasti tuontienergian varassa. Suomalaisen sähkön päivä olisi syyskuun lopulla, sillä neljännes sähköstämme on piuhasähköä Ruotsista, Venäjältä ja Virosta.

Jos laajennamme katsantokantaa, niin voisimme toki viettää venäläisen energian päivää kesäkuun toisen viikon lopulla, sillä kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta 45 prosenttia tulee idästä. Sehän sopisi siihen uudeksi liputuspäiväksi Puolustusvoimien lippujuhlan jälkimaininkeihin."

https://www.vapo.com/blogi/posts/115/suomalaisen_e...

"Suomalaisen energian päivä - meni jo"

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

"Sopiva tavoite energia-alalla olisi se, että Suomen energiaomavaraisuus olisi Viron tasoa. Virolaisen energian päivää vietetään Tallinnassa joulukuussa. Kun tämä energiahaaste voitetaan, ratkeaa samalla kestävyysvaje ja iso osa työllistämishaasteesta."

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Kyllä siinä on perää toki, että "viemme päästöjä ja tuomme työttömyyttä", mutta voimantuotannon kohdentaminen ja sen käyttötarve yleensäkin on täysin kohtuuttomalla tasolla suhteessa niihin TARPEISIIN, joita ihmisillä on peruselämän edellytyksien täyttämiseen. Tällä hetkellä järjestelmä tuottaa lisää yhdyskuntajätettä vain siksi, että kaupalla täytetään kaupan eikä ihmisten tarpeita. Kauppavetoinen järjestelmä ei ole onnistunut lunastamaan "luontaista tasapainoa" sen enempää, kuin "edustuksellinen kansanvalta" kansan tahtoa. Haastan kyseenalaistamaan olemassa olevia järjestelmiä ja miettimään uusiksi sitä, KENEN TARPEITA TOTEUTETAAN?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eihän sillä olekkaan väliä, eikä se toimi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

14/705 on Suomen osuus EU:n mepeistä.

Parhaimman vaikuttavuuden ilmastonmuutoksen kannalta Suomi saisi aikaan kun nämä 14
meppiämme velvoitettaisiin pysymään siellä ulkomailla koko kautensa ajan ja samalla myös tiukassa lentokiellossa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Olisi myös suuri merkitys sillä, että EU lopettaisi kahden toimipisteen politiikan. Nythän harjoitetaan täysin turhaa rekkarallia Brysselin ja Strasbourghin välillä.

Nämä ovat täysin turhaan aiheutettuja kuluja ja päästöjä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

ilmastonmuutos,-samanlaista pelottelua kuin taistolaisten neukkulapropaganda -60/-70 luvuilla,,jos ette tee näin niin kreml jyrähtää,,nyt jos ette tee niinkuin punaviherhörhöt pelottelee niin ei ollakaan eturivissä eikä maailma pelastu !

maapallo on pyörinyt miljardeja vuosia radallaan ja pyörii senkin jälkeen kun kaikki ihmiset on tarpeettomana pyyhkäisty poroksi auringon toimesta !

s

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Jos tätä äänestysvertausta haluaa käyttää ilmastoasioihin, niin Suomi-puolue, jota sinäkin äänestät, ei saisi yhtään edustajaa 751 paikkaiseen parlamenttiin.

Kiina-puolueella olisi sen sijaan eniten edustajia ja puolueen johdon vetämissä hallitustunnusteluissa vedettäisiin suuntaviivat maapallon ilmasto-ohjelmalle.

Silti kannattaa äänestää.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Minä en ainakaan puolla Suomi-puolueita ja minun puolestani koko Suomen saisi lakaista vaikka maton alle enkä liioin puolla tai vastusta Euroopan unionia, vaan esitän lähinnä huomioita edustuksellisesta kansanvallasta ja tavoista vaikuttaa omaan elämään. Äänestäminen on vallan luovuttamista toiselle eikä omien kantojen ajamista. Puolueiden totuuksista tulee myös äkkiä henkilökohtainen totuus, jonka jälkeen on vaikea erottaa omaa kantaa toisten kannoista. Sopeutuminen on ihmiselle ehkä hieman jopa sairauden tasolla, koska lopulta aina kuitenkin syntyy kapina vallitsevia olosuhteita kohtaan, kun aivopesu ei pure enää. Siksi yllytän ihmisiä ajattelemaan.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

(Kaikenmaailman) Ennustuksia tulee ja menee, mm:

”1900-luvun lopulla ensin väestön väitettiin räjähtävän, sitten ennuste pudotettiin 15 miljardiin, sitten 12 miljardiin, sitten 10 miljardiin. Muissakin tuomiopäivänennusteissa on ensin esitetty aivan perustelemattoman liioiteltuja väitteitä, joita on sittemmin vaivihkaa pienennetty myöntämättä virhettä.[12]

Esimerkiksi väestöguru Paul Ehrlich väitti, että globaalit nälänhädät tappaisivat miljardeja 1970- ja 1980-luvuilla, mutta aliravittujen määrä romahtikin.[13] Alarmismi on synnyttänyt myös vaatimuksia yksilönvapauden rajoittamisesta.[12] Ehrlich vaati väestönkasvun rajoittamista pakkokeinoin.[12]. Myös Pentti Linkola on vaatinut syntyvyyden rajoittamista[14] ja kannattanut väkivaltaista väestön vähentämistä.[15]

Vielä vuonna 1962 asiantuntijat kiistelivät YK:ssa siitä, pystytäänkö ikinä tuottamaan ruokaa 3 miljardille ihmiselle (silloinen väkiluku). Puolet maailman väestöstä näki tuolloin nälkää.”

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Väestönkasvu

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Toisaalta väestön kasvu aiheuttaa luonnolle tuhoja:

”Voimakkaalla väestönkasvulla ja samanaikaisella elintason nousulla on ollut kuitenkin katastrofaaliset ekologiset seuraukset. Esimerkiksi selkärankaislajien populaatioiden yksilömäärät ovat vähentyneet 60 prosenttia vuosina 1970–2014.[19] On alettu puhua ihmisen aiheuttamasta kuudennesta joukkosukupuutosta, jonka taustalla on väestön ja kulutuksen kasvu.”

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ennustuksia tulee ja menee. Niiden yhtenä tehtävänä on kertoa, mitä tapahtuu, jos kehitys jatkuu vanhaa rataa ja jos siihen ei puututa. Yksi ennusteiden tärkeimpiä tehtäviä on opettaa katsomaan eteenpäin.

"Vielä vuonna 1962 asiantuntijat kiistelivät YK:ssa siitä, pystytäänkö ikinä tuottamaan ruokaa 3 miljardille ihmiselle (silloinen väkiluku). Puolet maailman väestöstä näki tuolloin nälkää.”

Sitten tuli vihreä vallankumous jonka tuloksia nykyisin nimitetään tehomaataloudeksi. Oikeastaan sillä ostettiin aikaa väestönkasvun pysäyttämiseksi. Se aika on nyt suurelta osin tuhlattu. Ravonnontuotannon lisääminen on kyllä onnistunut, mutta hintana ovat olleet kasvavat ekologiset ongelmat. Nyt ollaan tilantessa, jossa ravintoa pitäisi löytyä vielä 3 miljardille uudelle ihmiselle vuoteen 2100 mennessä, jos optimistiset enusteet toteutuvat ja väestönkasvu pysähtyy 10 miljardiin, 5 miljardille ihmiselle, jos keskimääräinen arvio 12 miljardista toteutuu. Samaan aikaan maatalouden tehostamisen näkymät heikkenevät ja tehostamisen ekologiset haitat kasvavat.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ottamatta huomioon että EUn vaikutusvaltaisimmat virat eivät ole demokraattisesti valittuja

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Noin kun kaikki ajattelisivat, niin vallan ottajia ja kyykyttäjiä kyllä riittää.

Demokratia on huonoista valtavaihtoehdoista kuitenkin paras.

Vai onko ehdotuksia paremmasta?

Käyttäjän juhawelling kuva
Juha Welling

Ei kai oman toiminnan perusteena voi olla se, että 'koska toimintani vaikutus on niin pieni, tällä ei ole merkitystä '?

Tällöin lähes kaikki oma toiminta näyttäytyy merkityksettömältä kun sitä vain vertaa riittävän isoon toimijaan tai ajanjaksoon. "Koska aurinko jonain päivänä sulattaa maapallon, niin on aivan sama miten toimin nyt..."

Kyllä oman toiminnan merkityksellisyyden arviointi pitää suhteuttaa jollain tavoin realistisiin mittakaavoihin. Tietenkin miljoonan ihmisen äänestäessä asioista, yksilö tuntee ettei omalla äänellä ole näkyvää vaikutusta. Silti kannattaa äänestää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokainen äänestäjä vaikuttaa kuitenkin yhtäläisellä painolla lopputulokkseen. Näin ei ole ilmastonmuutoksen kohdalla valtioiden osalta asian laita.

Lisäksi äänestäminen on ilmaista eikä siitä koidu mitään rasitetta millekään muulle asialle elämässä.

Vertaus ilmastopolitiikkaan ei siis osu nappiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset