Mikko Marttila Ihmisen sisäisestä järjestyksestä et voi löytää rikkomusta, sillä se toteuttaa aina tarkoitusta.

Pääoma ja vapaakauppa – Onko vapaakauppa todella vapaata?

Lukemattomia kirjoituksia ja asenteellisia avautumisia kuunneltuani niin oikealta kuin vasemmalta pääomakaupan turmiosta ja toisaalta sääntelyn jarruttelusta, jossa lentää milloin kommarikortit ja milloin taas porvariveivit päätin kirjoittaa yleisiä huomioita pääoman ja vapaakaupan epäpyhästä liitosta, eli onko sijoittajien suojelu ja vapaakauppa valtiojohteista sisäkaupan suojelua ”vapaampi”?

Valtiokeskeisen ajattelun ytimessä on järjestys, joka noudattaa ”komentoketjua” ylhäältä alas toimintaperiaatteella, jossa kansa äänestää ”kansanvalittunsa”, joista tulee komentokeskus ja päättävä elin. Kaikki päätökset kulkevat siis tämän ”papiston” kautta ylhäältä alas periaatteella ja sieltä tulee niin ”siunaus”, kuin kirous riippuen etujärjestöjen sidonnaisuuksista.

Kauppaehtoisessa sekä pääomakeskeisessä ajattelussa ihan yhtälailla ”vapaan kaupan” periaatteet noudattavat kuitenkin samaa kaavaa, jossa kaupan elinehtoa määrittää sijoittajien tuotto-osuuksien varmistaminen ja siksi lukujen pitää olla kohdillaan, jotta sijoittajat eivät katoa. Yhtälailla siis suuryritystoiminnan jatkuvuus on riippuvainen tietyistä sopimuskohdista, jotka määrittävät ”sisäkauppoja”, joissa suojellaan eturyhmiä ja estetään vapaa sopiminen ketjujen ulkopuolelle.

Kummassakin toimintamallissa yksilön tahto jyrätään yhteisöpäätöksillä, jossa on edettävä ruokaketjussa ylemmäksi, jotta ei tule syödyksi. Tämä on siis johtokeskeisen (hierarkisen) valtarakenteen ydin, joka ei muutu pääomakaupassa sen enempää, kuin valtiokeskeisissä johtamismallissa. Ja tämä vahingoittaa yhtälailla keskinäistä luottamusta sekä asettaa kyseenalaiseksi niin kustannukset, kuin toimintavarmuuden ”loppukäyttäjälle ”tai ”kansalaiselle”, joka näkyy luonnon monimuotoisuuden köyhtymisenä, kuin kasvavana levottomuutena ja mielenosoituksina ympäri maailmaa.

Koska on monimuotoisuuden aika?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Mustaa huumoria jos käyttäisi, niin sanoisi, että molempi paha yhdessä, yksittäistä parempi. Voi tosin olla, että mustan huumorin lisäksi, tämä voi olla todellista, tai jatko aina tällaiseen helposti päätyvää.

Napakkaa käsitteistöä taitaa puuttua, ikiaikaisia kulkutaipumuksia kuvaamaan. Kieli ja nimeäminen on jotain. Ehkä tällainen yhdestä sanasta ymmärtäminen, ikiaikaisten kahlailujen sijaan, ei onnistu, ihan tuosta vain, vaan keissi keissiltä, jotta tunnistuskykyä alkaa ilmetä, aina kun tarpeen.

Monimuotisuus arvostettavana pointtina, eri yhteyksissä, jää tällaisten "huomiointien" jälkeen feikiksi.

Paljolti kyseessä on tietämättömyys, ja sovellettavuusvaje, vaikka vallankasautuminen muuten tiedettäisiin jotenkin maailmaan kuuluvaksi.

Talouden merkitystä korostetaan. Niin tulee tehdä, tässäkin yhteydessä, jos eletään näin. Tässäkin ristiriita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset