Mikko Marttila Ihmisen sisäisestä järjestyksestä et voi löytää rikkomusta, sillä se toteuttaa aina tarkoitusta.

Miksi mies on väkivaltainen?

En uskonut koskaan kirjoittavani, sillä olen ollut hyvin laiska myös lukemaan, mutta silti erittäin kiinnostunut ympäristöstä ja ihmisten välisistä vuorovaikutuksista sekä tunne-elämästä. Jokin sai minut silti kirjoittamaan, jota voisin kutsua järjeksi tai vaikka jumalan kädeksi, mutta mikä todella saa ihmisen toimimaan?

Mikä voisi olla järjettömämpää keskustelua, kuin keskustelua itsemurhan ehkäisystä järkiperustaisilla väitteillä, kun itsemurhaan harkitsevan syyt päättää elämänsä eivät ole järjellä selitettävissä. Itsemurhaan päätyvän ihmisen henkielämässä on tunnepohjaisia perusteita, jotka ovat ajautuneet solmuun eikä tällöin tuhoisan käytöksen taustalla ole mitään tekemistä järjen vaan tunteiden kanssa.

Samankaltaisiin ongelmiin päädytään usein keskusteltaessa esimerkiksi tieteestä ja uskomuksista, jossa vastakkain eivät ole totuus ja järki, vaan tunne ja perustelu. Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tällaisiin kiistelyihin voidaan päätyä hyvin äkkiä, joissa ihmisen taustalta löytyvä henkiperintö ohjaa enemmän käytöstä, kuin yksilö itse edes uskaltaa tunnustaa.

Siksi myös järjettömien väkivaltaisten tekojen taustalla on aina vahva tunne oikeudenmukaisuudesta, joka oikeuttaa järjettömiä tekoja. Ohjaava tekijä on tunne ei järki, (ja tämän tietää myös mainostajat) mutta kuka uskaltaa tunnustaa tunteiden ohjaavan enemmän omaa käytöstä, kuin järjen?

Sehän olisi järjetöntä!

Mikä hullu sä oot?

Tunne kuitenkin mielletään usein heikkouden merkiksi ja naiselliseksi piirteeksi, joka tekee ihmisestä tyhmän, joten kuinka moni mies uskaltaa tunnustaa olevansa tunteiden vietävissä? Miksi miesten itsemurhat ovat usein keinoiltaan huomattavasti väkivaltaisempia, kuin naisten?

Valmiudet kohdata tunteita ovat ratkaisevassa asemassa lapsen kehityksessä, sillä usein vallitsevat olosuhteet eivät tule vastaamaan niihin toivomuksiin, joita ihmisillä on ympäristöstä. Tällöin ainoa asia, mitä ihminen voi hallita, on keinot säädellä omia tunteita ja pettymyksiä.

Koska naisella on luontaisesti tietyt valmiudet ”rakenteellisista syistä”, eli raskauden takia kantaa lasta, annetaan usein naiselle myös vastuu tunnepohjaisesta kasvatuksesta ja siksi usein tyttölapset kasvatetaan varautumaan niihin oletuksiin ja odotuksiin, joista tulee yhteiskunnallinen tavanomaisuus.

Nämä oletukset kuitenkin luovat raameja, joista tulee väkivaltainen loppu monelle ”elättäjälle, joka kantaa tiettyä asemaa oletuksien kautta, ja siten vallitsevista olosuhteista tulee lopulta ”totuus järjestyksestä”, vaikka oletukset todellisuudesta eivät vastaa todellisuutta, vaan oletuksia järjestyksestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Olen hahmottanut miehisen mallin traagisen puolen siinä, että miehen perinteisessä kulttuurisessa kontekstissa hänen ei suoda osoittaa äärimmäisissäkään tilanteissa heikkouttaan ja avuttomuuttaan, koska se olisi uhka hänen miehisyydelleen. Niinpä miehisyyden säilyttääkseen miehen on aina "ratkaistava" tilanne, olipa se ratkaisu sitten miten typerä tahansa. Tällä minulle selittyvät monet miesten tekemät itse- ja perhemurhat, kouluampumiset ja vastaavat.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Olen itse mietttinyt elämäni aikana itsemurhaa ja läheltä liipannut etten ole tehnyt, eikä sillä ollut ainakaan omalla kohdallaan mitään merkitystä sillä olinko mies, tai minun olisi pitäisi ratkaista tilanne jotenkin jne...

Toivottomuus on toivottomutta, olit nainen tai mies.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No milläs kyökkipsykologi sitten selittää naisten tekemät itse- ja perhemurhat? Anna kun arvaan, sekin menee miehisen mallin piikkiin?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Ei kai millään teorialla selitetä kaikkia yksittäistapauksia, mutta tilastolliseen eroon sillä voi olla vaikutusta.

https://findikaattori.fi/fi/10

Myös perhesurmissa miessukupuoli on altistava tekijä.

https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/97007...

...kuten myös kouluampumisten kohdalla.

https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/88779...

Solakivelle lienee tuttua, että pojille jo pienenä tolkutetaan, että "isot pojat eivät itke" - siitä se alkaa. Viimeistään teini-iässä ero pokien tai tyttöjen regressiiviseen käytökseen suhtautumisessa on järkyttävä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #6

Saattaa olla. Tosin yhdessäkään linkkaamassasi jutussa ei ollut mitään, mikä liittäisi "miehen mallin" mihinkään, ainoastaan sukupuolen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Manshaming on se nykyajan suosituin viharikos

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itsemurhan tehneiden kohdalla en käyttäisi sanaa väkivalta, varsiten jos ovat tehneet sen muita vahingottamatta.

Sairaudet ja ahdistus. Valitettavasti tutustunut tähän maailmaan myös omakohtaiseti.
Esimerkiksi krooniset kivut, toivoton masennus, ja ylitsepääsemätön sairaus voivat olla järkeviä syitä itsemurhaan.

Itse yritän myös ymmärtää syitä, olen antanut omalle isälleni jo aikapäiviä sitten anteeksi itsemurhansa. Hän oli tilanteessa missä ei ollut muuta ulospääsyä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset