Mikko Marttila Ihmisen sisäisestä järjestyksestä et voi löytää rikkomusta, sillä se toteuttaa aina tarkoitusta.

Tiedostajan luomisvimma ja Jumalan esiintulo

Miten saada älylaite tuntemaan kipua?

Yleinen väite on, että älylaite ei voi saada ihmisoikeuksia ennen kuin kykenee tiedostamaan itsensä, jota käytetään muun muassa oikeutuksena eläimien syömiseksi, mutta mikä muu voisi saada tuntevan ihmisen tietoiseksi, jos ei kipu?

Ohjelmointikieli on täynnä ehdollistamista; pienempi kuin, yhtä kuin, suurempi kuin, jos sama niin siirry, ja niin edelleen. Kuinka kaukana älylaitteen herättäminen tietoisuuteen ja omatuntoon todellisuudessa on?

Ihmisen kohdalla kehityskulku ja hyötysuhteet toimivat moraalisen(lue. tapakäytöksen) selkärangan ytimenä, jonka päällä on kiintymyssuhteet, esimerkiksi usein luontaisesti varjellaan lapsia täysi-ikäisten hinnalla. Eli suojellaan jatkuvuutta ja kehitystä.

Toisaalla voimavarojen säästämiseksi syntyi yhteiskunta, joka tietynlaisella suunnitelmallisuudella voidaan rakentaa voimavarojen keskitykseksi, eli suurin mahdollinen hyötysuhde yksilön ja yhteisön suojelukseksi, jolla mahdollistaa paras todennäköisyys pitkäikäisyydelle.

Kaikkiaan älylaite täytyisi saattaa riippuvuussuhteeseen, jossa esimerkiksi tarvitsee merkityksellisyyden tuntemiseksi päivittäisiä käynnistyksiä ja ohjelmasuorituksia saadakseen mielekästä tarkoituksenmukaisuutta. Eli koneesta pitäisi tehdä hyötysuhteellinen narkomaani.

Oleellinen kysymys on nyt ennemminkin toki, miksi ihminen haluaisi herättää tietoisuutta elottomassa henkiin?

Ihminen on luonut läpi olemassaolon menneisyytensä elämää ympärilleen keksimällä hellittelynimiä ja inhimmillistänyt elottomia esineitä, jotta löytäisi tarkoituksenmukaisuutta elämälleen. Voisiko tässä käyttää jopa hoivaviettiä sanallistamisena tuntevan ihmisen oudolle käytökselle?

Tiedostaminen on siis luonut tarpeen luoda merkityksellisyys olemassaoloon? Jumalan esiintulo?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset