Mikko Marttila Ihmisen sisäisestä järjestyksestä et voi löytää rikkomusta, sillä se toteuttaa aina tarkoitusta.

Keskitetyn vallan ongelma ja perintö

Perinteinen suomalainen tapa lähestyä asioita on monen eri suurvallan aiheuttama tunneperäinen halvaannus, joka on johtanut ajatustasolla siihen, ettei kansalainen uskalla kyseenalaistaa tai haastaa valtaapitäviä vakiintuneissa valtakäsityksissä. Jos suomalaisella kansalaisella ei ole soveltuvaa koulutusta, puree kansalainen paremman tiedon puutteessa mieluummin vaikka kieleensä, kuin nostaa äänensä valtajärjestyksen epäkohdista. Lähtökohtaisesti yhteiskunta on luoto ylläpitämään tietynlaista valtajärjestystä, jota pyörittää virkakoneisto lakeijoineen pitäen huolen siitä, että valta pysyy aina keskitettynä. Tämä pohjautuu ikiaikaisiin uskomuksiin hallinnasta, jossa yhtäältä keskitetyn vallan turvin saattoi saavuttaa suuria menestyksiä valloituksissa, mutta toisaalta ei pitkällä tähtäimellä kyetty rakentamaan kyllin sopeutuvaista järjestelmää, joka mukautuisi ympäristön muutoksiin. Mihin Rooma romahti, jos ei omaan painovoimaansa? Yhteiskuntajärjestys on valloituksellisten valtojen oppiperintöä, jossa järjestys saavutettiin voimalla ja väkivallalla, kun keinot sopeuttaa tuli aina keskitetyn vallan kautta. Arpeuttava tekijä pitää edelleen monia kansakuntia pelossa, kun ymmärtämättömyys alkuperäisväestön ja muiden väestöryhmien välillä johtaa usein tukahduttamiseen neuvottelujen sijaan. Siksi vallan hajauttaminen sekä vapauksien lisääminen yksilöille yhteiskunnassa ja yhteisöissä on tärkeää, jotta sopeutuminen muutoksiin olisi mahdollisimman rauhaisaa ja mutkatonta. Ja kun tarkastellaan pitkällä ajanjaksolla väestökehitystä maailmanlaajuisten ympäristöongelmien ohella, on entistä tärkeämpää ymmärtää paikallisen sopimisen merkitystä ja enemmän kiinnittää huomiota yksilön liikkumavaran lisäämiseksi niin työyhteisöissä, kuin myös yhteisötasolla, jotta yksilölliset tarpeet saavat huomiota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Kannatan vallan hajauttamista vähemmistöille, esim. eduskuntapuolueille puolueiden autonomiaksi. Vähemmän tyhjää puhetta, enemmän tekoja ja vastuun kantamista. Enemmän valinnan vapautta yksilölle, konkreettinen mahdollisuus valita useasta erilaisesta poliittisesta ajattelumallista se jonka alaisena haluaa elää elämänsä.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Puoluekenttä on aina taipuvainen seuraamaan tiettyjä opinkappaleita, jossa puoluekuri tai uskollisuus puolueelle menee ohi omantunnon, ja siksi paras edustaja kansalla on jokainen kansalainen itse. Uskon kuitenkin, että ihmiset ovat huomattavan paljon sovittelevaisimpia silloin, kun valta on jokaisella yksilöllä täysimääräisenä. Sopeutuvaisuus muuttujiin on silloin myös sitkoisampi ja eloisampi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Valta on oopiumia valtaeliitille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset